Sombere tijd in Mexico Stad - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Bram Bossche - WaarBenJij.nu Sombere tijd in Mexico Stad - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Bram Bossche - WaarBenJij.nu

Sombere tijd in Mexico Stad

Door: Bram Bossche

Blijf op de hoogte en volg Bram

28 Augustus 2011 | Mexico, Mexico-stad

Uit blijk van waardering voor alle reacties van de vorige keer, zal ik reageren op elke reactie...

Senior Eriko: Het antwoord op je vraag is: ik weet het niet meer, want de politieagent trok zo snel zijn broek en onderbroek omlaag, dat ik het niet goed kon zien. Ik weet in ieder geval wel dat hij het niet zo leuk vond om met zijn kleine totempaal open en bloot op straat te staan en met zijn handen op het dak van een auto.

Mamarijke: Ja, de vrijheid van meningsuiting wordt in Nederland meer geaccepteerd dan in vele andere landen. Maar dat wil nog niet zeggen, dat men niet vrij en open mag praten. Jullie keuken is inderdaad niet groot, maar koken jullie ook met hout, steen en vuur? Regenachtige zomer in Nederland? Wanneer niet? De lente was toch goed?

Pepijn: Nooit gedacht dat jij één van de trouwste reageerders/ reacteurs zou zijn. Ik kan dat zeer waarderen. Ik heb nog steeds niet Nicaragua bereikt, maar dat komt wel. Geen haast! Laatste reactie was zeer goed. Haha!

Kees: Op jou had ik al gereageerd, maar zal het nog een keer herhalen: Kees, had je een borreltje gedronken toen je dit aan me schreef?

Michael: Nog anderhalf jaar? Nee, het is inmiddels tussen de 0 en 4 jaar geworden! Genietze? Jij ook! Wanneer geniet je eigenlijk in het algemeen?

Marion: Ja, die struikrover, ben ik. Inmiddels mezelf weer wat geschoren, maar heb nog even een tijdje als struikrover rondgelopen. Ja, het was en is regenseizoen in grote delen van Midden-Amerika. Maar meer dan 1-4 uur regen op een dag is er niet. Een heel verschil in Nederland waar het 1-3 dagen achter elkaar kan regenen. Ik ben niet van plan om heel lang in Nederland te blijven als ik weer terugkom. Ik weet dat de muren op een gegeven moment weer op me af zullen komen als ik te lang in Nederland blijf. Ik zal op zoek moeten gaan, om dat te voorkomen. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat me gaat lukken. Luxe is relatief. Ja, ik mis inderdaad soms een goed gesprek. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste mensen te treffen, die me goed begrijpen. Aan de andere kant, als ik ze wel tref, dan heb ik daarmee vaak bijzondere ervaringen. De contacten die ik hier opdoe zijn meestal tijdelijk. Maar het zijn juist degene waarmee ik contact blijf houden, die het reizen weer de moeite waard maken. Ja, vindt het heel mooi dat jullie nu een kleinzoon hebben. Ik merk aan mijn ouders dat ze dat ook heel leuk vinden. Jullie zitten wat dat betreft weer in hetzelfde schuitje. Ik hoop dat het allemaal goed gaat met jullie, Lenn, Sas en Martin natuurlijk. Koken? Ik heb toch afgelopen kerst met Joost gekookt? Zalmwraps met heel veel knoflook, is dat niet genoeg dan? Haha!

Joppem: Bedankt!

Ben Smits: Ja, en het dipje zet zich nog even voort, maar dat gaat helemaal goed komen. Geen goede tijden, zonder slechte tijden of geen ´ups´ zonder ´downs´. Maar daar kun jij mij meer over vertellen dan ik jou. Maar geloof me, spijt van besluit heb ik zeker niet! Bedankt voor alle aanmoedigingen!

Bossie: Opa Bosse zei altijd: ''klagers geen nood!'' Dus naast het weer in Nederland, gaat het goed met een heleboel familie en vrienden. Haha! Nederlanders zijn één van de langste volken ter wereld. En de Indianen zijn over het algemeen een klein volkje. Jij en ik lijken klein in Nederland, maar wereldwijd zijn we juist weer lang. Goed, je laatst weer gesproken te hebben. Ik hoop dat je een goede vakantie hebt gehad! Pa heb ik ook gesproken. Hij was blij om me te spreken. Met Skype kost het trouwens geen drol om naar vaste nummers te bellen. Op naar gratis mobiel bellen voor iedereen en wereldwijd! Dit is de toekomst! Ook weer een kwestie van tijd.

Bosse 2: Mals bestorven mexicaanse groene canariepiet zonder bot, Guatemalaanse dood getrapte rode rups met een vleugje okselvocht van het gastvrouwtje en dochter? Inderdaad! En het smaakt echt prima! Ja, dat overhoren ging prima de vorige keer! Uhhhh... Heb je Kenneth nog aangepakt?

Evelina: Bedankt!!!! Ik heb trouwens nog niks gehoord van het proces tegen de politie. Maar goed, ´mañana, mañana´ is vrij normaal in Guatemala (en Mexico trouwens ook).

Klootzak: Op jou had ik ook al gereageerd: ´Voor wie niet weet wie Klootzak is... het is Laurens Wielaard!´ Inhoudelijk reageren?! Ja, het is maar net hoe je het interpreteert, klootzak!

Pepijn: Nog een keer? Het moet niet gekker worden, Pepijn! Haha! Of zijn er twee Pepijnen? Het meisje in Mexico was Moeder Maria.

Waar ben ik? Wat doe ik hier? Wat voor plannen heb ik?

Ik ben in Mexico City. Ik ben vooral aan het peinzen, heel hard soms. Ik wil naar Belize en Honduras en tussen nu en 4 jaar terugkeren naar Nederland.

Mexico City voor de derde keer...

De afgelopen vier weken in Mexico City kan ik het beste omschrijven als... een hart breken in San Cristobal de las Casas, waarschijnlijk ook een hart breken in Heroica Puebla de Zaragoza en daardoor tegelijkertijd mijn eigen hart breken in Ciudad de Mexico (Mexico City).

Daarnaast heb ik gezeik met de gemeente Rotterdam en verzekeringsmaatschappijen, waar nog geen bevredigend einde aan is gekomen. Mijn toillettas is vorige week gestolen. Ik heb ruzie gehad met de bazin van het hostel over de vergoeding van mijn toillettas en een in haar ogen te gunstige korting die ik had bedongen bij haar medewerkers.

Ten slotte heb ik hier elke dag te maken met 20-25 miljoen mensen die op een stukje droog land in een vallei wonen ongeveer ter groootte van de provincie Utrecht. Metro´s en bussen zitten elke dag volgepropt met mensen. Overal zie ik taxi´s, schoenenpoetsers, muzikanten, straatverkopers, vooral Indiaanse bedelaars, dronken en slapende zwervers, op elke hoek van de straat politie en/ of stadswachten en daarnaast een heleboel andere Mexicanen (Joh?!). Overal is het een teringherrie (verkeer, ongetalenteerde muzikanten, schreeuwende straatverkopers, sirenes, etc) en om even de stad uit te gaan ben je 1 á 2 uur onderweg in een volgepropte bus of metro (tel uit je winst!). Het voelt voor mij hier als een hele grote benauwde mensen-krioelende gevangenis met de hoge bergen als gevangenismuren.

De plannen zijn gewijzigd:

De bedoeling was, dat ik een paar dagen in Mexico City zou blijven en daarna voor misschien een maand in Puebla zou zijn, om Zem weer te ontmoeten. De paar dagen in Mexico City zijn inmddels al meer dan vier weken geworden en misschien een maand in Puebla is tot op heden niets geworden. Zem liet en laat niets meer van zich horen. Misschien is het hoofdstuk met Zem afgelopen en zo niet, dan krijgt dit verhaal nog een vervolg. Het is niet aan mij om dit te bepalen.

Uitleg foto´s:

Foto 1: In goede tijden aan de Caribische kust, nog voordat ik naar Mexico Stad zou gaan.

Foto 2 t/m 7: In minder goede tijden, in het hostel in Mexico Stad in een slaapzaal met 14 lege bedden. Foto 5 is het uitzicht vanaf het raam naast mijn bed.

• 28 Augustus 2011 - 19:57

Michael:

4 jaaaaaaaaaaaaaaaaaaar!!!!!! Tering hé! Weinig genieten voor mij. Druk druk druk druk!! Hoewel gister tijd gemaakt om lekker op het strand te eten (en vorige week stiekem ook). Het regende wel hard niet normaal, met van die bliksem enzo, maar was wel vet. Maar in het algemeen geniet ik dus van strand en zee! Daar zou ik ook wel van kunnen genieten. Ook geniet ik van jouw baard! En van: "Ik ben van plan om binnen 1 á 2 weken richting Belize te reizen. Waarschijnlijk weer met het vliegtuig. In Belize wil ik 1 á 2 weken blijven en daarna wil ik gaan duiken in Honduras, Isla de Utila om precies te zijn. Maar, alles kan zomaar weer gewijzigd worden. Niets staat vast. Ik leef van dag tot dag." kan ik ook wel genieten met jaloezien weliswaar! Khoop dat je daar weer de zon in je bol krijgt en die miljoenen stinkstad lekker achter je laat.

• 28 Augustus 2011 - 21:23

John:

Ha Bram! Leuk je verhaal weer te lezen. Blijf niet te lang hangen in die heksenketel Mexico City. En dan denken we dat Nederland druk en vol is. Hier alles OK. Begin van de middag met vrienden uit Den Bosch bij Saskia op kraamvisite geweest. Lenn steelt de show door tegen iedereen te lachen. Lief ventje. Hij zal wel op de kleuterschool zitten tegen de tijd dat jij weer terug bent als ik hoor wat je allemaal van plan bent en het onthaaste tempo waarin je het doet. Eind van de middag terug naar huis om bij ons een chineesje te pikken. Joost kwam ook langs. Hij heeft inmiddels net zo'n baard als jij. Hij heeft een klus in de Maassilo en ging na het eten weer door met werken. Heeft hij al verteld dat Guido terug is uit India en in Nederland blijft? Hij kreeg ineens genoeg van het leven als kloosterling in zo'n yogagemeenschap. Niets veranderlijker dan een mens, toch? Amuseer je, pas op jezelf en blijf schrijven. Groetjes uit Ommoord

• 28 Augustus 2011 - 22:07

Marion:

Hee Brammetje,
    Klinkt allemaal een beetje somber daarvandaan.....Het lijkt me wel een luxe gevoel, zo'n grote slaapkamer met 14 bedden, kun je nog eens wisselen. Als ik dat zo lees over Mexico-city: wegwezen daar en een zonniger en vrolijker oord opzoeken!!!! Eind september gaan John en ik een cultureel reisje maken: Rome-Napels-Pompei. Ben benieuwd of we de zon nog herkennen.....
    Kop op! dan maar voor jou enne... laat gauw weer wat van je horen!!
    Marion

• 28 Augustus 2011 - 22:16

Naomi:

Hé Bram!

Je zal wel niet eens weten dat ik nog van Australie op je mailinglijst sta, maar ik volg je nieuwe avontuur ook! Ik zal dan ook maar eens een berichtje achterlaten...

Erg stoer dat jij ook daadwerkelijk onderneemt waar anderen alleen over dromen (of praten > praatjesmakers!). 'Armoede' lijkt overal ter wereld wel hetzelfde. Ik ben in Singapore en Indonesie geweest met mijn oom (die kant van de familie komt daar vandaan), en herken zo veel van die reis in jouw verhalen. Wij hebben ook bij mensen 'thuis' doorgebracht, al waren dat dan wel zelfstandige woningen (maar wat is het anders dan we gewend zijn in NL). Denk er nog vaak aan terug. Helaas zonder tastbare herinneringen, want een camera meenemen vond ik toen niet echt nodig (stupid me).

Probeer zoveel mogelijk op te zuigen als ware je een spons was, en geniet ervan dat jij het voor jezelf mogelijk hebt gemaakt om je in deze cultuur onder te dompelen.

Groetjes, Naomi (opleiding SB, lang, lang, lang geleden)

PS Tegen benauwdheid helpt Ventolin ook heel goed, al weet ik natuurlijk niet of dat een productnaam is die daar ook bekend is...

• 29 Augustus 2011 - 07:29

Evelina:

Als al "redelijk oude" vrouw moet ik je een "geheim" vertellen...... bijna niemand weet het ...... althans....
    Barsten, scheuren en craquelures (vooral rond de hartstreek) voelen dan wel klote, maar over een tijdje, als ze geheeld zijn, kun je ze dóór je buitenkant heen zien..... En dan opeens besef je dat je nét even unieker bent dan die gladde jongens ....... en nog een heleboel andere mensen......
    Sterkte Bram!!!

Heb alle reactie gelezen. Je schrijft dat je weet dat in Nederland op een bepaald moment de muren op je af zullen komen. Tja, weinig vrijheid (behalve van meningsuiting) in dit over-gereguleerde landje. Heeft z'n voordelen én z'n nadelen. Mooi en goed dat jij de komende 0 tot 4 jaren de rest van de (Zuid-Amerikaanse) wereld onderzoekt. Dan heb je tenminste écht vergelijkingsmateriaal en hoef je als je terugkomt niet over het weer te zeiken.... :)

Lees met interesse je verhalen.

groetjes
    Evelina

• 29 Augustus 2011 - 13:42

Menno:

Bram, elke keer als je een nieuw berichtje stuurt lijk je nog langer te kunnen en/of willen blijven. Eerst had je nog 1,5 jaar te gaan, daarna om precies te zijn nog 1 Jaar, 7 maanden en 2 weken en nu zelfs maximaal nog VIER jaar?! Hoe doe je dat toch?

Hoe staat het met je Spaans? Kan je je al een beetje verstaanbaar maken? Over Spanje gesproken, ik ga volgende week een paar dagen richting Mallorca, ff lekker naar de zon die hier de hele zomer niet geweest is.

Amuseer je, pas goed op jezelf en blijf schrijven. Gr. Menno

• 29 Augustus 2011 - 14:51

Pepijn:

ben je nou nog steeds niet in nicaragua?? ;-) laat (inmiddels) ook maar weten als je Costa Rica binnenkomt, aangezien mijn vriendin daar vanaf november weer 'thuis' is. En ook als je doorgaat naar Colombia, maar dat moet je dan weer niet tegen mijn vriendin vertellen dat ik daar iets over gezegd heb :s.

anyway, allemaal toekomstgelul, geniet van het duiken, supervet!

Peppie

• 29 Augustus 2011 - 18:48

Ben Smits:

Wereldreiziger, zoek de zon op, het is zo fijn. Tsjonge tsonge, wat luchtiger tegen de wereld aan kijken, blijf niet te lang hangen in de niet luxe armoedige wereld. We weten dat hij bestaat, en je kunt er wat aan doen als je goed in je vel zit, en wat te bieden hebt. Je hoeft niet de andere kant op te kijken, dit is realiteit, maar er is een positieve keerzijde. Zo dat is er uit. Blijft je nu jaren weg? Moet ik zo lang wachten op een liqueurtje? Ik verwacht het volgende bericht weer humor. Indien het je intersseert, hier alles ok, in Frankrijk hebben Max en Ben lekker gesurft, ik gezwommen, balletje getrapt, boekje gelezen. Stelt ten opzichte van jou acties niets voor, maar wel lekker. Tot de volgende sessie, Hed, Max, en Bennen.

• 29 Augustus 2011 - 18:52

Ben Smits:

Bram, niet te somber, armoe bestaat, luxe bestaat, en om aan armoe wat te moet je wat bieden, en zelf zorgen dat je goed in je vel zit. 4 jaar wachten op een liqueurtje, vind ik te lang. Hier alles ok kids lekker gesurft in Frankrijk, Hed en ik gezwommen in ruige zee, boekje gelezen, beetje pretentieloos, maar wel relaxed. Graag volgende keer weer humor, maat. Groet, Hed, Max, en Bennen

• 30 Augustus 2011 - 07:06

Frank :

Hey baartmans. waarom blijf je dan in godsnaam daar als het niet leuk is???? Ga gewoon reizen en de wereld zien!

• 30 Augustus 2011 - 10:36

San:

van San dus, de laatste reactie

• 31 Augustus 2011 - 17:43

Mamarijke:

Ja Bram, wat doe je nog in Mexico-city????? Wachten op je onderwatercamera die waarschijnlijk niet meer boven water komt........!!!!!!
    Reis lekker door joh, zonder dat ding. Je wordt er in ieder geval niet gelukkiger van. Leuk die foto's, zo zie je er volgens mij uit als je over 4 (vier!)???? thuiskomt.
    Liefs, M

• 02 September 2011 - 10:30

Eendrachtsstraat:

klinkt allemaal positief, geniet van je tijd en blijf vooral zitten waar je bent!
    Groet vanuit de achtertuin!

• 16 Oktober 2011 - 14:52

Serena:

Ok ok dit verhaal was wat aan de negatieve kant... maar dat moet ook kunnen
    Is het ondertussen gelukt met de gemeente Rotterdam??
    Mis je t hier een beetje of totaal niet?
    Hee wist je al dat ik eind oktober ga stoppen in de shop? vast niet, weet je het nu:)
    Ik ga weer masseren,ik geef nu zwangerschaps en ontspanningsmassage, daarnaast blijf ik nog wel hier en daar werken in de shop als invalster....De rede voor deze ommezwaai is dat ik zie hoe snel de tijd vliegt, Noa alweer 7 jr!! en Joshua 9 mnd!! Straks gaat hij ook naar school en dan ga ik ook weer meer werken,vanaf eind okt hoef ik niet meer moeilijk te doen met oppas regelen en geheen en weer enzo... Misschien niet boeiend voor je hahahaha...
    Op naar je volgend verslag!!! :)
    xxx Serena